SZERVEZETFEJLESZTÉS AVAGY „OD“

„KLASSZIKUS” SZERVEZETFEJLESZTÉSÜNK

A mi megközelítésünkben a „klasszikus” szervezetfejlesztésünk (=”OD”) területeinek szétválasztása számos esetben igen nehéz, hisz egy szervezeten belül  szinte minden mindennel összefüggésben és hatással van egymásra. Erre való tekintettel egy adott helyzetre koncentrálva programjainkra folyamatként tekintünk, melyben különböző eszközöket, megoldásokat, szolgáltatásokat PROJEKTSZERŰEN használunk, nyújtunk a helyzet kialakulásához vezető ok megtalálásában, annak feloldása és az új irányok meghatározásának érdekében. A teljesség igénye nélkül munkánk során a következő gyakori eszközök és témakörök tartoznak ide: cégspecifikus helyzetfelmérés, stratégia/jövőkép//küldetés kialakítása, Balance Scorecard, munkakörelemzés, szervezetfelépítés, SZMSZ – Szervezeti és Működési Szabályzat, számos egyéb szabályzat kidolgozása, HR Auditálás, stb.


SZERVEZETFEJLESZTÉS ÉRTÉKESÍTÉS és TERMÉK VERSENYKÉPESSÉG ERŐSÍTÉSSEL

Megközelítésünkben a szaktanácsadói munkánk során a leggyakrabban ide tartozó eszközök és témakörök/megoldások: Vevői elégedettség felmérés, versenytárs elemzés, próbavásárlás, közös vevőlátogatás, értékesítési képzések/tréningek akár Sales Akadémia szinten is, termékfejlesztés és -pozicionálás, riportok kialakítása, nyilvántartási rendszerek kiépítése, CRM-rendszerek professzionális bevezetése az eladási kultúra fejlesztésével, stb.

KONKRÉT PÉLDA A PROGRAM GYAKORLATI MEGVALÓSULÁSÁRA

Egyik kedves partnerünkkel – kis- és középfeszültség területen: kapcsolók, relék, stb. világában – a közel egy évtizedes  együttműködésünk során a 3 fős cégből kb. 50-60 fős országos szervezet vált 5 képviselettel. Árbevételük elérte/meghaladta a 2,5 milliárd Ft-ot, az ügyvezetőjük kedves méltatása szerint mi váltunk az „outsourchingolt HR-osztályukká”. Számos eladási tréningünk közül náluk cégreszabottan a „PROFESSZIONÁLIS ÉRTÉKESÍTÉS” tréningsorozatunk (=8 részes) volt a szervezetfejlesztésünk GERINCE. E tréningünk 1-2-3. lépéséről részletesebben a „KÉPZÉSEKTŐL A TRÉNINGEKIG” menüpontban olvashat. Közös sikerünkhöz adott volt a partnerünknél a dinamikus értékesítési stratégiájuk és a céltudatos,  versenyképes piaci aktivitásuk. Meghatározó volt a sikerükben a szervezetükön belüli nagy motivációt/hajtóerőt jelentő „belső mobilitásuk”, vagyis a tehetséges és ambíciózus munkatársak megfelelő képzésekkel/tréningekkel pl. raktárosból belső majd külső értékesítővé válhattak, illetve 5 kollégajuk képviseletvezetőként is remekül helyt állt.


SZERVEZETFEJLESZTÉS EGYÉNI, CSOPORT- ÉS SZERVEZET-EREDMÉNYESSÉG TÁMOGATÁSSAL

Konzulensként itt ezek a sláger eszközök és témakörök/megoldások: Munkatársi elégedettség felmérés, 360° felmérés, PPP kompetencia felmérés, csoport-eredményességi workshopok és tréningek, egyéni és kiscsoportos coaching, időgazdálkodás, változáskezelés és közvetítés, stb.

KONKRÉT PÉLDA A PROGRAM GYAKORLATI MEGVALÓSULÁSÁRA

Egyik kedves, festék-piacon tevékenykedő partnerünknél (jelenleg max. 15 fős szervezetről beszélünk 4 proaktív értékesítővel , 3 ügyfélszolgálatos munkatárssal, plusz vezetők, raktárosok) 2006 óta a szervezetfejlesztés ebben a megközelítésben valósul  meg. Náluk – számos előkészítő és utánkövető felmérés mellett – az együttműködésünk kulcselemei a cégspecifikusan megvalósuló “EGYÉNI- és CSOPORT-EREDMÉNYESSÉG TRÉNINGEK/WORKSHOPOK” (kb. 5-6 alkalom mindeddig), melyekről a „KÉPZÉSEKTŐL A TRÉNINGEKIG” menüpontban olvashat részletesebben.

A leghitelesebben minderről a Megrendelő szólhat, aki ügyvezető igazgató és tulajdonos is egy személyben:

„Nincs is annál jobb, amikor az ember látja, hogy mekkora hatást érhet el egy ilyen tréninggel. Persze ehhez jól összeállított tréning, jó tréner, megfelelő beharangozás és jól kialakított/megválasztott csapatok kellenek. Úgy érzem mindez adott volt és a siker nem maradt el. A tréning utáni napokban az emberek mosolyogtak, fontosnak érezték magukat, számtalan élménnyel gazdagodtak és jóleső érzéssel azt mondták: kimondhattam és nem lett következménye, figyeltek rá, hogy én milyen problémákat látok…

A program után a kollégák könnyebben mondták el egymásról negatív véleményüket, nem voltak sértődések, mindenki magába nézve először a probléma megoldására törekedett. Öröm volt nézni, ahogyan egy csapattá forrt össze az a 15+ ember, akiknek együtt kell nap, mint nap dolgoznia és egymástól függ a munkájuk!

Hogy miért is ajánlom mindenkinek ezt a tréninget? Azon kívül, hogy rengeteget tanultak az emberek játékos formában, nagyon jó hatással van a munkavégzésre és az emberi kapcsolatokra is… És nem utolsó sorban rengeteg közös élménnyel gazdagodtak! Azt azonban ne felejtse el senki, hogy egy ilyen tréning nem évekre szól! Félévente célszerű emlékeztetni a csapatot arra, hogy csapatnak kell maradniuk és a sikerek nem maradnak el…”
T. Andrea


SZERVEZETFEJLESZTÉS VEZETŐI TÁMOGATÁSSAL

Szervezetfejlesztő munkánk során a leggyakrabban ide tartozó eszközök és témakörök/megoldások: Ösztönzési rendszer kidolgozása, értékelési rendszer kidolgozása, munkaügyi folyamatok kialakítása, vezetői döntés támogatás, megoldás orientált coaching, végrehajtás követés, kiválasztás támogatás, vezetői képzések/ tréningek/ workshopok, stb.

KONKRÉT PÉLDA A PROGRAM GYAKORLATI MEGVALÓSULÁSÁRA

Egyik kedves partnerünkkel az egyáltalán nem egyszerű könnyűipar szegmensben közel 15 éves intenzív együttműködésünk során elsősorban ilyen megközelítésű szervezetfejlesztést valósíthattunk meg. Termelő cégként náluk – természetesen a számos előkészítő és utánkövető felmérés mellett – a hangsúlyt a “PROFESSZIONÁLIS VEZETÉS” programsorozat jelentette, melyről „KÉPZÉSEKTŐL A TRÉNINGEKIG” menüpontban olvashat részletesebben. Minket ért a megtisztelő felkérésük a londoni központjukból, hogy őket, mint piacvezető világcéget Magyarországon támogassuk, vagyis a hazai menedzsmentet az ő „Szervezeti Értékeiken Alapuló Viselkedés” programsorozattal még sikeresebbé tegyük. Az sem titok, hogy mindeközben számos vezetőjüket coaching útján is támogattunk. Ráadásul a teljes igazság kedvéért a vezetői programok mellett mintegy „mellékesen” azért náluk értékesítési tréningek megvalósítására is sor került.